22 Ekim 2013 Salı

Nazlı Yar Bosna - Konjic ve Blagaj

İlk günün yorgunluğunu güzel bir uyku ile üzerimizden attıktan sonra düşüyoruz yollara. Haziran sonu ama hava beklediğimizden soğuk ama beklentimizin çok üstünde olan bu muhteşem doğa...



Blagaya giden yol üzerinde Konjic (konyik) kasabasında duruyoruz. Burada fotoğrafladığımız manzara İslam düşmanlığının var olduğunun, savaşın İslama karşı yapıldığının en açık göstergelerinden. Cami minaresi yıkık ama yakınındaki kilise hala ayakta. Bu kare de "don't forget 93" ü anlamlı kılan karelerden. 

Konjic Kasabasından, savaşı özetleyen bir kare
Bosna' da birçok yerde olduğu gibi, Konjic' de de Osmanlı mirası bir köprü mevcut. 
Konjic Köprüsü
Adının Neretva olduğunu öğrendiğimiz nehir muhteşem bir güzellikte, her yer yemyeşil, doğa tertemiz, her yer su sanki ve yeşil göz anlamına gelen Neretva bu muhteşem tabloya renk katıyor. Herşeyi yerli yerinde ve en güzel surette yaratn Rabbi Rahime sonsuz şükürler olsun...

Yağmurlu havalar benim mutlu olduğum zamanlardır zaten, e hava kapalı, hafif yağmur yağıyor, doğa muhteşem daha ne isterim ki :)) Bu sürekli mutluluk hali içerisinde Blagaj Tekkesi yani nam-ı diyar Alperenler Tekkesi' ne ulaşıyoruz. 

Anadolu' dan gelen erenler, bu topraklara fetihten önce gelip İslamı yaymışlar, güzel ahlakları ile İslamı insanlara sevdirmişler. Bu sayede Fatih Sultan Mehmet Han savaşsız olarak Bosnayı fethetmiştir. İşte şimdi böyle bir mekandayız, içerisi huzur dolu dışarı da öyle...Tekkenin arkasında kocaman ve dimdik bir dağ var, yanında yine masmavi Buna Nehri. Bir mağaranın içinden çıkan bu su da diğer nehirler gibi Bosna' ya güzellik katıyor. 

Alabalık yiyebileceğiniz restoranlar ve hediyelik eşya satan küçük sergiler ile bu yöreye ait olduğunu düşündüğümüz yerel otlar ve sebze meyve gibi şeylerin satıldığı sergiler mevcut yol üzerinde. Neredeyse hiç Türkçe bilmeyen bu güzel insanlarla İngilizce de konuşamıyorsunuz desem yeridir :)) Ama hiç endişe etmeyin, gönül dili yeter de artar bile. İşte Blagaj-Alperenler Tekkesinden birkaç manzara.
Alperenler Tekkesi
Solda alabalık restoranları

Tekke yolundaki taşlı yol
İslamın nurunu bize nasip eyleyen Rabbimizden dileriz ki, İslam uğruna çalışan, hicret eden, hayatlarını feda eden güzel insanlardan razı olsun ve bizleri de onların şefaatlerine nail eylesin inşallah. 



Hiç yorum yok: